//
esteu llegint...

Economia i treball

“Tacita a tacita”

Ja tenim  aprovats els pressupostos de 2013, o millor dit, ja els han aprovat, ells. Són uns pressupostos dolents, però ara ja no podem fer res. El pas que donaran en la seua taumatúrgia   serà traure a principi d’any una notícia sobre les virtuts i bondats del pressupostos, i sobretot, i ara pose en funcionament la “bola de cristall”, en gener trauran una notícia indicant què bon gestors són perquè al final, els pressupostos de 2012, hauran generat romanent de tresoreria, que vol dir que hi hauran diners sobrants –encara que no en efectiu- que no s’hauran gastats i que podran incorporar al pressupost de 2013 per a tapar “forats”.

Passa tots els anys i ells ho venen com a símptoma d’una bona gestió, quan per a mi és tot el contrari. Ja enguany van traure eixe comunicat indicant que havíem acabat 2011 amb romanent. En concret el romanent que ha quedat de 2011 és 569.648’15€. Però ara cal fer-se dues preguntes. Per què existeix eixe romanent? A què l’hem dedicat? No sé quina de els dues em sembla més important.

El romanent es genera perquè són sobrants de partides que no s’han gastat i per ingressos no previstos que sempre hi ha. Però resulta més que curiós que, en 2011, com previsiblement passe en 2012, es genere romanent quan hi ha necessitats per cobrir. Si ho tinguérem tot cobert, estaria molt bé, però no és així. Es genera romanent perquè l’actual equip de govern és un mal gestor. No és dels pitjor que hi ha a tot arreu, ja que no ha calgut recórrer al pla de pagament, però no és un bon gestor. Per què dic açò? Entre d’altres raons, perquè han estalviat “tacita a tacita” eixos diners al no invertir-los en reparar carrers com el carrer Cervantes, Muntanya i tants altres, perquè no es gasten ni una “tacita”, o millor dit ni un euro, en pintar els passos de vianants, perquè pràcticament no dediquen diners directes a ajudar al camp, perquè no hi ha ajudes per a joves o per a empreses… Resulta curiós que moltes de les mocions que hem presentat nosaltres i la resta de grups són tombades perquè “ara no estem per això, ara no hi ha diners”, i tots els anys hi ha romanent. Són múltiples les coses que es deneguen, no sols als partits, sinó a associacions, per manca de diners i després, va i sobren. Sobren diners no perquè siguen bons gestors, sinó perquè no ho són, perquè no inverteixen en les necessitats bàsiques.

Però açò ja ens ho coneguem. Ara bé, no acaba ací la mala gestió, sinó que aquesta és doble. Com us deia de 2011 han sobrat 569.648’15€. Què s’han fet d’ells? Doncs 541.000€ s’han destinat a pagar les obres del Centre Polivalent. Era gairebé inevitable perquè estava previst pagar-los amb la venda de les places del pàrquing. Les obres estan fent-se i l’empresa, que no és culpable de la mal gestió, deu cobrar. El problema no és pagar a l’empresa, amb la qual cosa estic d’acord, i si s’han de gastar aquest diners es gasten. El problema és que en la conjuntura en que estem mai es deuria haver primat aquest projecte sobre la gestió del dia a dia; i això s’ha fet. Aquesta decisió, es va afirmar en el plenari, no es dolenta perquè aquesta obra dóna ocupació a molta gent –no a milers persones, però sí a molta gent-. I és cert; però també dona ocupació pintar la senyalització horitzontal, fer reparacions i millores als col·legis, millorar els carrers, invertir en el camp…  Els algemesinencs necessitem millorar els serveis bàsics, no tenir un edifici que va a generar moltes, moltes despeses.

Per si for poc, la mala gestió, la imprevisió, ha fet que en tot en el pressupost no hi haja cap partida específica per cobrir les despeses d’un edifici mastodòntic com aquest, i això és imperdonable. Pagar-se es pagaran, retallant d’ací i d’allà, però això devia estar reflectit en el pressupost.

El ben cert, doncs, és que l’equip de govern està acostumat a vendre’ns com a èxit allò que en definitiva són fracassos. Ens governen aquells que pensen que l’Ajuntament s’ha de gestionar com un empresa, i que al final el que compta és el balanç de resultats. I això és cert, mira per a on! Però eixe balanç no és el balanç econòmic, perquè l’Ajuntament no ha de rendir comptes davant de cap junta d’accionistes, sinó davant de la ciutadania, i l’únic balanç que cal rendir és el dels serveis que ofereixen. Dissortadament eixe balanç està en números rojos perquè molts dels serveis que dóna són de baixa qualitat. A veure si 2013 s’ensenyen i destinen els romanent no a fer el mercat, sinó al que pertoca, a millorar eixos serveis.

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Solve : *
21 − 6 =


Subscriu-te per correu

Adreça electrònica

Dreceres

Col·labora econòmicament
Web de Més Algemesí

Agenda


    Warning: Illegal string offset 'RAW' in /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/import_ical.php on line 62

    Fatal error: Uncaught Error: Cannot use string offset as an array in /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/import_ical.php:62 Stack trace: #0 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/ics-functions.php(363): ics_import_parse('/homepages/1/d3...') #1 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/ics-functions.php(208): ICalEvents::get_events(Array, 1563515045, NULL, 10) #2 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/ics-import.php(575): ICalEvents::custom_display_events(Array) #3 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-includes/widgets.php(738): widgetICSImporter(Array) #4 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/themes/themorningafter_3_3_1/functions/admin-sbm.php(22): dynamic_sidebar('right_sidebar') #5 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/themes/themorningafter_3_3_1/sidebar.php(2): woo_sidebar('right_si in /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/import_ical.php on line 62