//
esteu llegint...

Ajuntament

Però si ja està tot el peix venut!

Hi ha coses que són difícils d’entendre, i aquesta és una d’elles. L’equip de govern presenta els pressupostos  municipals a meitat de novembre, quan la llei marca que han d’estar aprovats el 15 d’octubre., els presenta, doncs,  tard i mal. Per suposat els pressupostos ja estan tancats quan ens els presenten, és a dir, que no admeten cap modificació. Els porten al plenari de novembre, tomben totes les propostes de tots els grups de l’oposició, i ara, una vegada aprovats provisionalment, es despengen amb un “pressupostos participatius”? Les coses es pregunten i convoquen abans de decidir, no després. Això se’n diu democràcia participativa.

No han tingut prou fent el ridícul amb la reunió de l’Avinguda del País Valencia que ara repeteixen la tàctica de votar primer i preguntar després al veïnat; i així els anà. Però sembla que l’experiència els ha agradat, i com que no han quedat escarmentats, la tornen a posar en funcionament. Personalment fins i tot albire una pinzellada de sadomasoquisme polític en aquesta decisió, però millor que no entrem en terrenys escabrosos.

El ben cert és que novament repeteixen esquema: primer aproven els pressupostos i ara, una vegada està tot el peix venut, pregunten. No és això prendre el pèl de la gent? Els pressupostos no són participatius perquè convoques una reunió que no vas a tenir present. Els pressupostos serien participatius si escoltaren a la gent quan pertoca, abans d’elaborar-los, si estigueren disposats a tenir pressent la seua opinió i si realment es posen damunt la taula diversos projectes que la gent ha de prioritzar. Açò però és parlar per parlar. Paroles, paroles, paroles… Simplement volen quedar bé davant la galeria. En els llocs on realment es fan pressupostos participatius, a més que tot el procés és diferent i seriós, els polítics informen a la ciutadania que hi ha diversos projectes que deuen prioritzar. “La inversió per a l’any vinent de 30.000€ voleu que la dediquem a una escola infantil o a millor les instal·lacions esportives?” Una cosa així és el que es pregunta després d’haver informat a la gent, d’haver detectat les necessitats i d’haver-se obert un debat a nivell de poble. Fa falta més que una reunió, un cartell i un email per a que uns pressupostos siguen participatius, fa falta tenir clar què és i com ha de ser una autèntica democràcia participativa. El problema no  són els pressupostos, sinó la concepció de la democràcia que es té, i alguns encara han de millorar molt. No tinc dubte que tots els que integren l’equip de govern són demòcrates convençuts, però no basta això. U pot pensar que la democràcia és un sistema formal per decidir qui governarà o pot pensar que la democràcia no és sol un sistema de decisió, sinó un modus vivendi. I crec que eixa diferència encara  hi ha molta gent que no l’ha descoberta.

Convocar una reunió per “decidir” uns pressupostos quan ja el peix està més que venut és voler enganyar a la gent. Si l’equip de govern vol imitar-nos, que ho faça bé. Nosaltres ja fa dos anys que intentem implicar a la gent en l’elaboració dels pressupostos. Els pengem en la web, convoquem una assemblea participativa abans de votar-los, exposem la nostra opinió i els escoltem. Però no   sols els escoltem eixe dia, sinó tot l’any. Prenguen nota, senyors governants.

Enguany han parlat vostés d’uns “pressupostos participatius” i això ho considere molt important.  Els de 2013 no ho seran, però els de 2014 sí poden ser-ho si comencen a escotar a la gent, a preguntar, a convocar reunions amb suficient antelació i, sobretot, si tenen el  xicotet “detall” de preguntar a la ciutadania abans de decidir vostés. Fins i tot seria més honest. Siga com siga, almenys han donat el primer pas. Ànim que tot és començar.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Solve : *
15 − 9 =


Subscriu-te per correu

Adreça electrònica

Dreceres

Col·labora econòmicament
Web de Més Algemesí

Agenda


    Warning: Illegal string offset 'RAW' in /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/import_ical.php on line 62

    Fatal error: Uncaught Error: Cannot use string offset as an array in /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/import_ical.php:62 Stack trace: #0 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/ics-functions.php(363): ics_import_parse('/homepages/1/d3...') #1 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/ics-functions.php(208): ICalEvents::get_events(Array, 1563518287, NULL, 10) #2 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/ics-import.php(575): ICalEvents::custom_display_events(Array) #3 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-includes/widgets.php(738): widgetICSImporter(Array) #4 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/themes/themorningafter_3_3_1/functions/admin-sbm.php(22): dynamic_sidebar('right_sidebar') #5 /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/themes/themorningafter_3_3_1/sidebar.php(2): woo_sidebar('right_si in /homepages/1/d346401751/htdocs/josepbermudez/wp-content/plugins/wordpress-ics-importer/import_ical.php on line 62